3/6: Volkswagen Touran pensionärernas val i Miljöbästa bil 2010

Det blev gasbilen Volkswagen TSI EcoFuel som segrade när en jury av pensionärer granskade bilar utvalda av Gröna Bilister.

- Pensionärer är en mycket heterogen grupp, med ett längre perspektiv än oss andra på bilen. De har dessutom andra krav, Ofta två i bilen, men ibland flera barnbarn som följer med på utflykt. kommenterar Jakob Lagercrantz ordförande i Gröna Bilister.

Urvalet skedde på STCC banan i Göteborg, där jurygrupperna fick testa de olika bilarna under en eftermiddag den 1a juni.

Urvalet till Miljöbästa bil 2010 sker i två steg. Först gör Gröna Bilister en lista på alla de bilar som uppfyller organisationens hårda säkerhets- och miljökrav, Gröna Bilister går längre än regeringen med sin miljöfordonsdefinition, och utesluter de sämsta miljöbilarna.

I nästa steg får fyra jurygrupper provköra bilarna på listan. Jurygrupperna består av en grupp barnfamiljer, en grupp pensionärer, en grupp miljöchefer och en grupp motorjournalister. De respresenterar både olika användargrupper i samhället, och olika behov. Detta urval sker helt oberoende av varandra och utan inblandning från Gröna Bilister.

Pensionärerna motiverar sitt val så här:
65+ är den mest heterogena gruppen av bilköpare. Den sträcker sig från spänstfenomen till människor med ganska många åldersförändringar. De flesta 65+ i dag lever ett rörligt liv, ofta med ”transportåtaganden” inom familje- och vänkretsen. Vi har därför sökt en bil med åtminstone godtagbart in- och ursteg, där fyra personer sitter bekvämt och som man lätt får in en barnvagn eller rollator i. Det är också önskvärt med ISOfix-fästen för bilbarnstolar, eftersom många föräldrar har som villkor att 65+:s barnbarn sitter i godkända stolar.

Det nästan alla 65+ har gemensamt är väsentligt minskade inkomster sedan man gått i pension. Därför är det önskvärt att bilens totalkostnader är måttliga.

Bränslet står i fokus när det gäller miljön. Vi har denna gång gjort en markering genom att välja in en gasbil, trots svårigheterna som de få tankställena medför; därtill kommer att gasbilarna är dyrare i inköp.

Etanolen är numera lättåtkomlig, men är kanske ändå en parentes, men denna parentes sträcker sig sannolikt längre i tiden än livslängden för den bil man köper i dag. Vi har tagit med en dieseldriven bil. Det är i princip inget vi vill göra, men bilens praktiska fördelar i förhållande till priset har lett till valet.

Pensionärernas val:
1. VW Touran TSI EcuFuel
2. Ford Focus 1,8 FFV
3. Skoda Roomster TDI Greenline

I pensionärsjuryn ingick:

Rune Blomgren, Torslanda
Per-Olof Staberg, Göteborg
Kurt och Maj Tedenbrant, Göteborg

Mer information finns på Gröna Bilisters hemsida, www.gronabilister.se/miljobastabilar

Relaterat material
7/4: lokalt klimatinvesteringsstöd
Idag presenterade regeringen en del av sin satsning för att minska Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att kommuner......

30/3: Höjd bensinskatt ett nödvändigt första steg – nu blickar vi framåt
Regeringen vill höja energiskatten på fossil bensin och diesel med 44 respektive 48 öre per liter exklusive moms från den 1 januar......

10/2: Dyr snabbladdning sänder fel signaler enligt Gröna Bilister
Snart kommer det att kosta tre kronor per minut att ladda sin elbil med Vattenfalls och Fortums snabbladdare. Försäljning......

18/12: Förbifart Stockholm, en bromskloss för hållbar samhällsutveckling
Gröna Bilister konstaterar att Sveriges riksdagsledamöter inte tar klimatmålen på allvar....

4/11: Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015
Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilist......

28/10: Miljöbästa Bil 2015 - drygt 30 fossiloberoende bilar tävlar i Kista den 3 november
År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta bilar som tillverkas idag rullar fortfarande på våra vägar då. ......

20/8: Ny rapport från Gröna Bilister jämför klimatpåverkan
Gröna Bilister publicerar idag sin årliga rapport som sammanställer klimatpåverkan hos de drivmedel som säljs i Sverige. Utsläpp......