4/9: Gröna Bilister nominerar 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019

Alla bilmodeller som nomineras till Miljöbästa Bil 2019 är fossiloberoende, energieffektiva och säkra. Därför är de bra miljöval för privatpersoner, företag och myndigheter. Här finns modeller för de flesta behov och plånböcker. Som vägledning inför bilvalet publicerar Gröna Bilister idag en rapport med faktauppgifter om alla 45 nominerade bilmodeller.


Prisutdelning i tävlingen Miljöbästa Bil 2018. Foto: Martin Prieto Beaulieu/Gröna Bilister

Enligt klimatlagens mål ska transportsektorns klimatpåverkan minska med 70 procent från år 2010 till år 2030. För att uppnå detta mål måste fordonsflottan vara fossiloberoende år 2030. De bilar som säljs idag kommer fortfarande att rulla på våra vägar detta år. Därför bör alla som köper en ny bil idag se till att den är fossiloberoende.

Men fossiloberoende är inte allt. Bilen måste verkligen tankas förnybart. Och för att de hållbara och förnybara drivmedlen ska räcka måste fordonen vara energieffektiva. Trafiksäkerhet är också viktigt. Alla bilmodeller som nomineras till Miljöbästa Bil 2019 uppfyller dessa grundläggande krav.

För den som kör snålt och förnybart kan klimatpåverkan vid biltillverkningen bli en större utsläppspost än klimatpåverkan vid körningen, räknat över bilens hela livscykel. Vill man köra så klimatsmart som möjligt är det alltså väsentligt att bedöma klimatpåverkan vid biltillverkning och skrotning.

Gröna Bilister använder en schablonmodell för att uppskatta denna klimatpåverkan hos alla 45 nominerade modeller. Vi efterfrågar också tillverkarnas egna livscykelanalyser av biltillverkningen. Om de inte kan eller vill ge oss en sådan måste de motivera varför.

Bilens klimatpåverkan har ett nära samband med hur mycket fysiska resurser och energi som tillverkningen tar i anspråk. Gröna Bilister uppmanar expertjuryn som utser Miljöbästa Bil 2019 att ta hänsyn till bilens resurseffektivitet genom att undvika bilar som är onödigt tunga i förhållande till sitt användningsområde.

Juryn utser Miljöbästa Bil 2019 i två klasser: Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi och Bästa valet för företaget. Vinnarna tillkännages senare i september.


Vi Vill Veta!

Som vägledning till dem som vill göra ett grönt bilval publicerar Gröna Bilister idag en rapport som innehåller detaljerade faktauppgifter om de 45 nominerade bilmodellerna, samt förklaringar till dessa faktauppgifter. Gröna Bilister har haft svårt att hitta kompletta och korrekta data. Alla generalagenter har hjälpt till att komplettera och kvalitetssäkra uppgifterna.

– När det är så svårt för oss att hitta trovärdiga data om bilmodellerna, hur svårt måste det då inte vara för en vanlig konsument som vill göra jämförelser inför ett köp? Det frågar sig Per Östborn, projektledare för Miljöbästa Bil 2019.

Sajten miljofordon.se erbjuder redan utmärkt information om nya miljöbilar, och Konsumentverkets sajt bilsvar.se erbjuder bra information om alla nya och begagnade bilar. Men de måste förlita sig på data från företag som samlar faktauppgifter från sekundärkällor. Många fel och feltolkningar smyger sig in i systemen.

Vad som behövs är en obligatorisk, standardiserad hållbarhetsdeklaration av fordon som bygger på certifierade data direkt från bilarnas typgodkännande. Sådana system finns bland annat i USA och i Frankrike.

– Om vi haft lika bra konsumentupplysning om bilar som i USA hade det gått som en dans att sammanställa faktauppgifter till vår rapport. Och framför allt hade det gått som en dans att välja en bil med låg miljöbelastning som passar ens behov, avslutar Per Östborn.


Läs mer

Fyllig information om tävlingen Miljöbästa Bil 2019

Gröna Bilisters rapport Miljöbästa Bilar 2019 med fakta om alla 45 nominerade modeller

Gröna Bilisters pressmeddelande Stort politiskt stöd för att miljö- och energideklarera fordon

Gröna Bilister: Att hållbarhetsdeklarera fordon borde vara en självklarhet

USA:s sajt med komplett och officiell konsumentinformation om bilar

Frankrikes sajt med officiell konsumentinformation om bilar


För ytterligare information, kontakta

Per Östborn, projektledare Miljöbästa Bil 2019, per.ostborn@gronabilister.se, 073 819 61 54
Relaterat material
Skärpta krav för nominering till Miljöbästa Bil 2021
Gröna Bilister förbereder just nu tävlingen Miljöbästa Bil 2021. Utvecklingen på miljöbilsmarknaden går fort. Därför kan vi skärp......

Dieselbilar godkända för HVO100
Allt fler generalagenter godkänner att deras nyare dieselbilar körs på det förnybara bränslet HVO100. Detta bränsle liknar konve......

25/9: Kia e-Niro och Tesla Model 3 är Miljöbästa Bilar 2019
Gröna Bilister nominerade 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019. Alla dessa modeller är bra val för den miljömedvet......

Miljöbästa Bilar 2019
Gröna Bilister har nominerat 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019. De är alla fossiloberoende, energieffektiva och ......

11/9: Tillverkas våra miljöbilar på ett hållbart sätt?
Snart utses Miljöbästa Bil 2019. Miljö- och klimatpåverkan kan vara större vid biltillverkningen än vid körningen under bilens ......

Miljöbästa Bil 2019 presenteras den 25 september
Pristagarna i Gröna Bilisters utmärkelse "Miljöbästa Bil 2019" presenteras vid ett evenemang utanför stadshuset i Stockholm den 2......

Miljöbästa Bil 2019 - jury
Här presenteras juryn till Miljöbästa Bil 2019 och riktlinjerna för dess arbete....