Fyrhjulsdrift

En bil med fyrhjulsdrift drar mer bränsle. Räkna som en tumregel med 10 % högre bränsleförbrukning.

  • Undvik att välja en bil med fyrhjulsdrift om Du inte har väl motiverade behov av tekniken. Om Du bara behöver fyrhjulsdrift ibland är det ofta billigare att hyra bil för dessa tillfällen.

Försök ta reda på skillnaden i den officiellt bestämda bränsleförbrukning för samma modell med och utan fyrhjulsdrift, om fyrhjulsdriften är ett tillval. Fråga en återförsäljare eller sök uppgifterna hos i Konsumentverkets och Bilprovningens databas bilsmart.se.

Flera skäl
Den högre bränsleförbrukningen hos fordon med fyrhjulsdrift hänger till att börja med samman med följande:

  • Fler kugghjul och lager m.m. medför högre friktion i kraftöverföringen mellan motor och hjul
  • Större vikt p.g.a. tyngre kraftöverföring
Dessutom är fyrhjulsdrift oftast kombinerad med förhållanden som inte har direkt med fyrhjulsdriften att göra men som i sig medför större bränsleförbrukning:
  • Kraftigare och tyngre fordon
  • Starkare motor
  • Annorlunda kaross med större luftmotstånd
  • Däck som rullar tyngre

Det kan vara så att även då fyrhjulsdriften inte är inkopplad är bränsleförbrukningen större än hos en bil utan fyrhjulsdrift.

Dyrare fordonsförsäkring
Förutom högre bränsleförbrukning är fordonsskatten för fyrhjulsdrivna bilar större. Eftersom fyrhjulsdrift är mer komplicerad än vanliga drivsystem finns det dessutom risk att kostnaderna för reparationer blir högre.

Farligare för andra
Tyngre och högre fyrhjulsdrivna bilar, som exempelvis stadsjeepar, utgör en extra fara för normalstora bilar vid kollisioner.

Relaterat material
Bränslen
För transporter på några mil är en elbil tankad med Bra Miljöval el bäst. Ett annat bra alternativ är en bil som går på något av d......

Växellådor
...

När byta bil?
...

Marknadens miljöbilar
Hos organisationerna listade här finner Du information om bilar för förnyelsebara drivmedel samt även om mycket bränslesnåla bilar......

Tio frågor vid köp
...

Avgasrening
...

Miljöklasser bilar
Personbilar och lätta transportfordon som säljs nya på den svenska marknaden tillhör någon av miljöklasserna i tabellen längre ner......