14/11 Renault Zoe och Tesla Model S koras till årets Miljöbästa Bilar 2017

Renault Zoe och Tesla Model S utses till vinnare i Miljöbästa Bil 2017 när Gröna Bilister för 22: a året rankar marknadens bästa bilar ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Inför årets startfält nominerades 39 bilmodeller utifrån krav på förnybarhet, energieffektivitet och säkerhet. Därefter har en oberoende expertjury korat Miljöbästa Bil 2017 inom två olika tävlingsklasser. På onsdag den 16 november kommer representanter för vinnarna i varje klass att ta emot pris och diplom på eventet Miljöbästa Bil 2017 i Trollhättan.


Renault Zoe belönas för sin utökade räckvidd på 40 mil i kombination med prisvärdhet och vinner därmed juryns röst för ”Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi”. Tesla Model S vinner titeln ”Bästa valet för företaget”, bland annat på grund av sitt starka signalvärde. I en öppen omröstning som genomförts i samarbete med Auto Motor & Sport erhåller Tesla Model S även utmärkelsen ”Folkets Val”

Trots att gasbilarna stod för hälften av representationen var det ändå elbilarna som kammade hem segern i samtliga tre klasser. 

- Elbilarna är på verklig frammarsch och det är glädjande att vi börjar se prisvärda modeller med allt längre räckvidd som gör den till ett rimligt alternativ för en bredare grupp konsumenter säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant.

Gasbilen Skoda Octavia G-Tec knep dock hem en andraplats i företagsklassen. Gröna Bilisters framhäver att bredden av teknik är viktig, framförallt då en ”miljöbästa” resa kan se olika ut beroende på resebehov och var i landet man befinner sig. 

- Att ställa om till en fossilfri fordonsflotta kräver en palett av lösningar. Det har vi i Sverige idag, vilket bland annat denna rankning vittnar om. Därför är det viktigt att kunna fokusera på mer än ett drivmedel i taget och att politiken inför teknikneutrala styrmedel som gynnar de bästa alternativen ur klimatsynpunkt och på bekostnad av de sämsta, säger Johanna Grant. 

Vinnarnas bilmodeller kommer finnas tillgängliga på eventet i Trollhättan för provkörning, tillsammans med ett flertal andra miljöfordon. I samband med Miljöbästa Bil 2017 ordnas ett seminarium "Fossilfria Transporter 2030, Ja tack!” samt en utställning. Bland utställarna återfinns bland annat Uniti - den smarta elbilen som vill vända upp och ner på bilindustrin, Hyundais vätgasbil ix35 och SmartFlower - solcellsblomman som kombinerar effektiv lagring av solel med snygg design. 

Medarrangör till eventet är Fyrbodals kommunförbund med projektet “Hela Gröna Vägen” och huvudsponsorer är Trollhättan stad samt Trollhättan energi. 

Nedan följer ytterligare information om juryns arbete: 

Riktlinjer till juryn 
Vid bedömningen i tävlingsklassen Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi ombad Gröna Bilister juryn att beakta klimatpåverkan vid körning, energieffektivitet, användbarhet och ekonomi. Vid bedömningen i företagsklassen ombads juryn dessutom ta ställning till om bilmodellen är teknikdrivande, medan ekonomin gavs mindre vikt. Varje jurymedlem angav individuellt och anonymt sina förstahandsval i respektive klass 5 poäng, andrahandsvalen 3 poäng, och tredjehandsvalen 1 poäng. 

Juryns sammansättning 
Alrik Söderlind, Chefredaktör Auto Motor & Sport 
Anna Pettersson, Stationsansvarig på Opus Bilprovning 
Eva Sunnerstedt, Enhetschef Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad 
Mattias Goldmann, VD Fores med 2030-sekretariatet 
Mattias Hedberg, Chef kvalitet och miljö på Atea Sverige 

Juryns val för privatbilisten med normal ekonomi 
1. Renault Zoe 
2. Nissan Leaf 
3. Volkswagen Passat GTE 

Juryns motivering: Renault Zoe visar att elbilar nu kan ha en rejäl räckvidd utan att kosta skjortan, att de kan vara kvicka och ändå energieffektiva, och att de kan vara små men ändå rymliga och säkra. Renaults starka satsning på elbilar gör dessutom att Zoe har en trygg framtid på begagnatmarknaden. Ett utmärkt val för den som vill ta ett stort men enkelt kliv i grön riktning och en mycket värdig Miljöbästa Bil!

Juryns val för företaget 
1. Tesla Model S 
2. Skoda Octavia G-Tec 
3. Nissan Leaf & Renault Zoe 

Juryns motivering: Tesla Model S är själva symbolen för hur attraktivt det är att byta till eldrift, och som förmånsbil eller för egenföretagaren är totalkostnaden mycket mer attraktiv än vad prislappen antyder. Dessutom finns knappast något tydligare sätt att signalera ”vi bryr oss om miljön” än att åka Tesla. En mycket värdig Miljöbästa Bil för företaget! 

Folkets val 
1. Tesla Model S 4WD 
2. Tesla Model X 
3. Tesla Model S 2WD 

Alrik Söderlind, chefredaktör på Auto Motor & Sport, kommenterar Folkets val av Miljöbästa Bil. 

- Tesla är fortfarande ensamma om att erbjuda miljöbilar för bilentusiaster. Dessutom har man byggt upp en egen infrastruktur som gör det möjligt att åka långresor med en elbil. Folkets val föll på Model S trots att det finns en ny suv kallad Model X. Och jag håller med, Model S är en bättre bil än Model X. Övrig bilindustri har vaknat till – snart kommer det tuffa konkurrenter. 

För ytterligare information kontakta: 

Martin Prieto Beaulieu, Gröna Bilister 
0702-13 20 55 
martin.prieto.beaulieu@gronabilister.se 

Alfred Andersson, Gröna Bilister
0733-44 46 82 
alfred.andersson@gronabilister.se 
Relaterat material
Bilder från Borgvik
Den 6 september avgjordes tävlingen Miljöbästa Bil 2021 i Borgvik, som ligger i Grums kommun i Värmland. Gröna Bilister ville fir......

6/9: SKODA ENYAQ är Miljöbästa Bil 2021. Polestar är bäst på livscykelanalys och transparens
Sju finalister i Gröna Bilisters tävling Miljöbästa Bil 2021 fick idag diplom i den värmländska byn Borgvik. Juryn utsåg SKODA EN......

Miljöbästa Bilar 2021
Gröna Bilister nominerar 40 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2021. De är alla fossiloberoende, energieffektiva och säkr......

31/8: Välkommen på prisutdelning till Miljöbästa Bil 2021 den 6 september i Borgvik
Den 6 september kl 15.00 bjuder Gröna Bilister in till prisutdelning i tävlingen Miljöbästa Bil 2021. Evenemanget hålls i Borgvik......

14/7: Hopp om ökad transparens om biltillverkningens miljöpåverkan
Idag förväntas EU-kommissionen lämna besked om skärpta krav på CO2-utsläpp ur avgasröret. Gröna Bilister anlägger i stället ett li......

21/6: Sju finalister gör upp om titeln Miljöbästa Bil 2021
En expertjury har valt ut sju finalister bland de fyrtio bilmodeller Gröna Bilister nominerat till utmärkelsen Miljöbästa Bil 202......

14/5: Gröna Bilister nominerar 40 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2021
De nominerade modellerna utgörs av sjutton elbilar, elva laddhybrider varav en kan köras på etanol E85, elva fordonsgasbilar, och ......