4/11: Miljöbästa Bil 2017 - El och gas dominerar startfältet

När den oberoende ideella föreningen Gröna Bilister för 22:a året i rad arrangerar utmärkelsen Miljöbästa Bil sker det med kriterier som är avsevärt hårdare än den nationella normen för miljöbilar. Enbart bilar som kan köras utan fossila bränslen kommer i fråga. Trots det finns hela 39 modeller på startfältet. Dessa kommer att bedömas av en fristående jury med uppgift att kora Miljöbästa Bil 2017.


- I ljuset av klimathotet och att bilförsäljning fortsätter att slå nya rekord där 96 av 100 bilar körs fossilt, är listan mer aktuell än någonsin. Med utmärkelsen Miljöbästa Bil vill vi uppmärksamma bilar som är fossilfria, energisnåla och säkra och på så sätt visa att tekniken är här. Allt fler bilister kan lämna det fossila hjulspåret och istället bli “gröna bilister” säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant.

Trots föreningens hårda krav finns det hela 39 modeller att välja på. Nio är rena elbilar, tio är laddhybrider och nitton drivs med gas. Värt att notera är att endast en etanolbil finns med i startfältet, en kraftig tillbakagång från föregående år. Femton biltillverkare finns representerade, varav Volkswagen står för sju modeller i fyra olika bränsleutföranden.

I arbetet med att samla underlag om de olika modellerna strävar Gröna Bilister efter så fullständiga livscykelanalyser som möjligt. Det är dock lättare sagt än gjort.

- Det finns bra data om utsläppen vid avgasröret även om de officiella certifieringsvärdena, som baseras på körcykler i optimerade laboratoriemiljöer, är skeva, säger Alfred Andersson som arbetat med sammanställningen. Uppgifter om miljöpåverkan från hela tillverkningsprocessen uppdelat på bilmodell saknas dock till stor del.

Gröna Bilister efterfrågar en internationell standard för att beskriva även tillverkningens miljöpåverkan för att få en riktigt rättvisande bild om olika bilmodellers klimatpåverkan.

- En sådan situation skulle leda till en positiv konkurrenssituation där biltillverkare inte bara tävlar om vem som kan tillverka den miljöbästa bilen, utan även vem som har den bästa tillverkningen ur miljösynpunkt. Det skapar ytterligare drivkraft för innovatörer att skaffa sig konkurrensfördelar gentemot branschen säger Alfred Andersson.

Juryn har nu två veckor på sig att välja ut sina favoriter. Även allmänheten kan rösta på sin favorit i kategorin “Folkets val” i samarbete med Auto Motor & Sport. 


Vinnarna av Miljöbästa Bil 2017 kommer att presenteras i Trollhättan onsdag 16 november 2016. I samband med utmärkelsen arrangerar Gröna Bilister även seminariet "Fossilfria Transporter 2030, Ja tack!”, där Morgan Ahlberg från projektet “Hela Gröna Vägen”, Johanna Grant från Gröna Bilister, Jan Rapp från Biogasakademin samt Erik Lorentzon från Norska Elbilsföreningen kommer tala. Det kommer även finnas möjligheter att provköra ett urval av de nominerade bilmodellerna samt andra miljöfordon såsom Renault Twizy, Volkswagen XL1, nya Volvo V90 Bi-Fuel och Hyundais vätgasbil ix35.

Samtliga 39 nominerade modeller finns presenterade på Gröna Bilisters hemsida.

Medarrangör till eventet är Fyrbodals Kommunförbund med projektet “Hela Gröna Vägen” och huvudsponsorer är Trollhättan stad samt Trollhättan energi. Hela eventet klimatkompenseras av Zeromission.

För mer information kontakta:

Martin Prieto Beaulieu / Gröna Bilister
0702-13 20 55
martin.prieto.beaulieu@gronabilister.se

Alfred Andersson / Gröna Bilister
073-344 46 82
alfred.andersson@gronabilister.se

Morgan Ahlberg / Fyrbodals Kommunförbund
070-217 94 49
morgan.ahlberg@fyrbodal.se


Relaterat material
Dieselbilar godkända för HVO100
Allt fler generalagenter godkänner att deras nyare dieselbilar körs på det förnybara bränslet HVO100. Detta bränsle liknar konve......

25/9: Kia e-Niro och Tesla Model 3 är Miljöbästa Bilar 2019
Gröna Bilister nominerade 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019. Alla dessa modeller är bra val för den miljömedvet......

Miljöbästa Bilar 2019
Gröna Bilister har nominerat 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019. De är alla fossiloberoende, energieffektiva och ......

11/9: Tillverkas våra miljöbilar på ett hållbart sätt?
Snart utses Miljöbästa Bil 2019. Miljö- och klimatpåverkan kan vara större vid biltillverkningen än vid körningen under bilens ......

4/9: Gröna Bilister nominerar 45 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019
Alla bilmodeller som nomineras till Miljöbästa Bil 2019 är fossiloberoende, energieffektiva och säkra. Därför är de bra miljöval ......

Miljöbästa Bil 2019 presenteras den 25 september
Pristagarna i Gröna Bilisters utmärkelse "Miljöbästa Bil 2019" presenteras vid ett evenemang utanför stadshuset i Stockholm den 2......

Miljöbästa Bil 2019 - jury
Här presenteras juryn till Miljöbästa Bil 2019 och riktlinjerna för dess arbete....