Nyheter

  Nyheter i RSS format
19/3: Spanien i fokus på Gröna Bilisters konferens
Pontevedra, med 80 000 invånare och beläget på Atlantkusten, har blivit omtalad för att ha återskapat en stadskärna där fotg...
 
 
 
I Pontevedra vände man pyramiden upp och ned
Tänk dig en lagom stor stad i södra Europa. Tänk dig trånga och gyttriga gator, tänk dig katedraler, renässanspalats och and...
 
 
 
Några snabba frågor till César Mosquera
César Mosquera Lorenzo An English version of the interview is found here. ...
 
 
 
15/3: Det är nu eller aldrig! Välj en bil ur Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018
Bland bilarna i listan Miljöbästa Bilar 2018 finns modeller för alla behov och plånböcker. En mycket kunnig och engagerad exper...
 
 
 
9/3: Fullspäckat program inför Mobilitet och Beteende i Eskilstuna den 22 mars - säkra din plats idag!
Den 22 mars är det dags för den tredje upplagan av Mobilitet och Beteende, Sveriges enda återkommande konferens med...
 
 
 
Några frågor till Oskar Henrikson, leg psykolog, inför Mobilitet & Beteende2018
Oskar Henrikson Du ska tala om hur beteendeförändring och kontroll över våra vanor kan hjälpa oss att rädda planeten....
 
 
 

Välkommen till Gröna Bilister!

Gröna Bilister vill påskynda omställningen till en grön bilism som är anpassad till planetens gränser, städers dyrbara utrymmen och landsbygdens behov. Som medlem kan du känna igen dig både som bilist och ”mobilist”. Vi säger nämligen inte nej till bilen utan ja till rörelsefrihet.Fredagen den 4 maj kl 17.00-19:00 på Stora Nygatan 45, Stockholm. Anmälan


Det är nu eller aldrig!

Trots varningar om att vi är på väg att missa transportsektorns klimatmål för år 2030 kör över 90 procent av bilköparna ut ur bilhallen med en fossilbil som kommer att elda på klimatförändringarna ända till år 2035.

Välj istället en av 40 fossiloberoende, snåla och säkra bilar från Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018. Där finns modeller för alla behov och plånböcker.

I april väljs Miljöbästa Bil 2018 av en expertjury. Håll utkik!

 
Under parollen Jag Vill Veta har Gröna Bilister i flera år drivit kampanj för att vi ska få information om drivmedlens ursprung och klimatpåverkan vid pumpen. Nu har Energimyndighetens utredning om detta varit ute på remiss. Läs Gröna bilisters remissvar! Läs också vår analys av alla de andra remissvaren.
"En mobilist reser när det är nödvändigt och ställer inte transportslag mot varandra."

Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant ger 10 anledningar till varför du ska ta steget och bli en mobilist.


 
Obike cykeldelning

Det finns ett problem med lånecyklar: man måste hämta och lämna dem i särskilda ställ. Detta system utmanas nu av tjänsten Obike från Singapore, som lanserat sin "flytande cykelpool" i Stockholm. Vi testar!Audi Q7 e-tron quattro (laddhybrid)

SUV:ar är stora och tunga, så när de erbjuds som laddhybrider har de ofta kort räckvidd på el och är törstiga när elen tagit slut. Audi Q7 vill vara bättre och har en officiell räckvidd på nästan sex mil - men hur långt räcker det? Vi testar!

Läs alla tester här. 
Vi pratade med Maja Söderberg från Tolg, som är en av medskaparna till byns ”Mobilsamåkning”, en samåknings-app som även har spridit sig till fler bygder.

- Visst kan man vara mobilist på landsbygden, säger hon, jag tror till och med att det är trevligare än att vara mobilist i staden. För mobilisten på landsbygden är beroende av att samarbeta med de andra som bor i bygden. För här finns det sällan någon annan som organiserar bilpooler, samåkning, bygger cykelvägar eller sätter in nya bussavgångar. Läs mer.

I slutet på september samlades delar av Gröna Bilisters styrelse i Vittsjö för att dryfta strategiska frågor och staka ut vägen inför kommande år. Vi hade stor hjälp av de synpunkter våra medlemmar lämnade via en webbenkät. Tack! Läs mer.
Läs Gröna Bilisters debattartikel om PFAD och palmolja som råvara i svensk diesel. Läs också replik 1 från Rickard Nordin (c), replik 2 från Lorentz Tovatt (mp) och replik 3 från Rickard Nordin (c). Se dessutom slutreplik från Gröna bilister.

Fördjupande texter i ämnet finns här.


Foto: Paul Hilton/RAN/The Guardian


Den 5 oktober lanserades Tjänstebils-utmaningen. De företag som antar utmaningen ska erbjuda eller planera att erbjuda enbart el-, laddhybrid- eller biogasbilar som tjänste- eller förmåns-bilar senast år 2020.

Läs tidningen Tjänstebilen, framtagen i samarbete med Gröna Bilister.


Foto: Filippa Bohlin


Gröna Bilister har i många år betonat kommunernas viktiga roll i omställningen till ett hållbart transportsystem. Nu sätter vi åter kommunerna i fokus genom projektet Gröna kommuner på väg 2017.

Ny rapport: Stora kommuner leder utvecklingen mot koldioxidsnåla bilarI projektet Hela Gröna Vägen arbetar 38 kommuner i gränsområdet mellan Norge och Sverige för fossilfria transporter tillsammans med Gröna Bilister och Norsk elbilforening.

Se också www.fossilfri2030.se"Sätt ett slutår för fossila bilar", säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant i en intervju i Energimyndighetens tidning Energivärlden. "Klimatfrågan kräver nödvändiga men ibland obekväma politiska beslut." 


Hållbar mobilitet från Umeå till Malmö

Hur ser arbetet med hållbar mobilitet ut i den kommunala vardagen? Vi skickade ut Fredrik Holm, en av Sveriges mest rutinerade miljöskribenter, för att söka svar. Resultatet blev en reportagebok full av insikter, erfarenheter, goda råd och inspiration.

Läs mer och beställ boken här

Du behövs, vi behövs

I Gröna Bilister kan du känna igen dig både med och utan bil. Anmäl ditt medlemskap här.
Elbilspoolen Moveabout erbjuder tre månader gratis medlemskap och därefter halva priset.

Ladduttag.se erbjuder rabatter och fri frakt på laddboxar och laddkablar.

Läs mer om våra medlemsförmåner här.Våra samarbetspartners

       Bilpoolernas Riksförbund


     


               


Trafik & Miljö

Trafik & Miljö är vår tidning med intressanta artiklar från miljöbilsvärlden.

Läs här

    

Få koll på vad som händer i omställningen till en fossilfri transportsektor! 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Följ Gröna Bilister i sociala medier:

     
Köpa miljöbil eller dela bil?


Var tankar jag förnybart? Hur reser jag hållbart? Här är apparna och sajterna som hjälper dig:

     

Aktuella evenemang


Vilken miljöbil passar dig?
Använd vår guide
I samarbete med: