Nyheter

  Nyheter i RSS format
12/6: Ny rapport från IVA – Beteende är en nyckelfaktor för att nå klimatmålen
Foto: Per Östborn – Tekniskt sett är det möjligt att genomföra omställningen i transportsektorn, men vi står inför st...
 
 
 
Almedalsveckan 2019
Passiv bilism skördar mångdubbelt fler offer än den aktiva. En uppdaterad nollvision behövs nu! Tid och plats Må...
 
 
 
31/5: Arnold Schwarzenegger hyllar svensk miljölagstiftning och vill sprida den till Kalifornien
Arnold Schwarzenegger och Karolina Skog. Foto: Alfred Andersson, Gröna Bilister (klicka för högupplöst version) Den 28 maj h...
 
 
 
23/5: Kronoberg visar vägen mot energieffektiva transporter
Foto: Länstrafiken Kronoberg Det är snart bara tio år kvar till år 2030. Tills dess ska transportsektorns klimatpåverkan ha ...
 
 
 
11/4: Tar vi bussen om bussen inte tar sig till oss?
I väntan på Godot och bussen. Foto: Per Östborn/Gröna Bilister Det är snart bara tio år kvar till år 2030. Tills dess ska ...
 
 
 
5/4: Vi vill veta: Hög tid att miljö- och energideklarera fordon
Till och med i oljeemiratet Dubai energideklareras bilarna. Varför görs det ännu inte i Sverige? Audi R8 Coupé får betyget ”Ve...
 
 
 

Välkommen till Gröna Bilister

Gröna Bilister vill påskynda omställningen till en grön bilism som är anpassad till planetens gränser, städers dyrbara utrymmen och landsbygdens behov. Som medlem kan du känna igen dig både som bilist och ”mobilist”. Vi säger nämligen inte nej till bilen utan ja till rörelsefrihet.


Gröna Bilister inbjuder till årsmöte fredagen den 14 juni 2019 kl 17-19. Läs mer.Utökad nollvision, fyrstegsprincipen, och miljö- och energideklaration av bilar!

Läs allt om Gröna Bilisters seminarier under Almedalsveckan 2019 här 
Under parollen Jag Vill Veta drev Gröna Bilister kampanj för klimat- och ursprungsmärkning av drivmedel vid pump. Nu vidgar vi perspektivet och vill släppa lös konsumentmakten inom fler områden - och i fler länder. Därför vidgar vi också parollen till Vi Vill Veta.

--> Hög tid att miljö- och energideklarera fordon. Läs mer.


Arnold Schwarzenegger skickar en personlig hälsning.

  
Den 6 mars hölls Gröna Bilisters konferens Mobilitet & Beteende 2019 i Karlstad. Läs mer.

Se Gröna Bilisters filmer från alla konferensens seminarier här.

Se filmer från UR Samtiden här.
Regeringen vill att inga nya bensin- och dieselbilar ska få säljas efter år 2030. Se inslag med Gröna Bilister i SVT och TV4. Läs artikel på SVT.

Förbudet bör formuleras som ett krav att alla nya bilar med förbränningsmotor ska kunna köras på ett förnybart bränsle som finns på marknaden. Ett sådant krav kan införas långt före år 2030! Läs mer.


 
Sono Motors Sion - elbil med solceller

Solceller ingår i karossen. Elbilen är gjord för att delas och för att kunna dela ström med andra. Den crowdfundas, med nästan 10 000 beställningar. Den ska sättas ihop av NEVS i Trollhättan. Vi sätter oss bakom ratten i Sion!

         

 
Blinkee elvespa för uthyrning

Det fanns kickbikes, cyklar och bilar för korttidshyra. Nu täpps luckan igen, med Blinkee kommer hyr-elmopeden!

         


PFAD klassificeras om

Den 15 november 2018 beslutade övergångsregeringen att PFAD inte längre ska räknas som en restprodukt vid palmoljetillverkning. Därmed kommer PFAD inte att kunna användas som råvara till svensk biodiesel förrän den uppfyller strängare hållbarhetskriterier.

Fördjupande texter i ämnet finns här.


Foto: Paul Hilton/RAN/The Guardian

 
Från den 1 januari 2020 kommer vi att få information om drivmedlens klimatpåverkan och ursprung vid pumpen. Men vi kommer att få läsa "ursprung okänt" alltför ofta när vi tankar, eftersom de fossila drivmedlen inte är spårbara. Det måste bli ändring på detta, skriver Gröna Bilister på SvD Debatt.

Foto: Will Rose/Greenpeace


Alla förnybara drivmedel behövs - men inga fossilbilar 

Läs Gröna Bilisters debattartikel i Ny Teknik om hur statens upphandlingskrav på nya fordon bör utformas. Låt dem bereda vägen för ett kommande säljstopp för fossilbilar!

Foto: Fredrik Sandberg/TT


MUU! Nu får Gröna Bilisters medlemmar 58 öres rabatt på biogas 100 på E.ON:s tankstationer.

Läs mer om erbjudandet här.

Läs mer om erbjudandet hos E.ON.

Anmäl medlemskap i Gröna Bilister här.


 
Mobilisten - goda idéer för moderna bilister

Här samlas forskning, tekniklösningar och konkreta tips från både användare av olika färdmedel och experter.

"En mobilist är inte fast i ett bilberoende utan drar nytta av hela sin respalett. Det kan handla om allt från att använda digitala tjänster för att mötas och välja cykeln när det är möjligt, till att använda kollektivtrafik och köpa mobilitet som tjänst."

Läs mer här
Beställ boken här 
Nissan Leaf är Miljöbästa Bil 2018

Den 3 maj presenterades alla pristagare i tävlingen Miljöbästa Bil 2018 utanför stadshuset i Stockholm.

En expertjury har valt sina favoriter bland 40 fossiloberoende, snåla och säkra bilar från Gröna Bilisters lista Miljöbästa Bilar 2018. Där finns modeller för de flesta behov och plånböcker.

Läs Gröna Bilisters Rykande färska test av Miljöbästa Bil 2018 - Nissan LeafGröna Bilister har släppt en ny rapport om effekter av mjuka åtgärder i transportplaneringen.

Läs mer och ladda ned här.


 
Vi pratade med Maja Söderberg från Tolg, som är en av medskaparna till byns ”Mobilsamåkning”, en samåknings-app som även har spridit sig till fler bygder.

- Visst kan man vara mobilist på landsbygden, säger hon, jag tror till och med att det är trevligare än att vara mobilist i staden. För mobilisten på landsbygden är beroende av att samarbeta med de andra som bor i bygden. För här finns det sällan någon annan som organiserar bilpooler, samåkning, bygger cykelvägar eller sätter in nya bussavgångar. Läs mer.
Den 5 oktober lanserades Tjänstebils-utmaningen. De företag som antar utmaningen ska erbjuda eller planera att erbjuda enbart el-, laddhybrid- eller biogasbilar som tjänste- eller förmåns-bilar senast år 2020.

Läs tidningen Tjänstebilen, framtagen i samarbete med Gröna Bilister.


Foto: Filippa Bohlin


Gröna Bilister har i många år betonat kommunernas viktiga roll i omställningen till ett hållbart transportsystem. Nu sätter vi åter kommunerna i fokus genom projektet Gröna kommuner på väg 2017.

Ny rapport: Stora kommuner leder utvecklingen mot koldioxidsnåla bilarEtt långsiktigt projekt med fokus på beteendet för att nå transportsektorns klimatmål för 2030.

   
Du behövs, vi behövs

I Gröna Bilister kan du känna igen dig både med och utan bil. Anmäl ditt medlemskap här.
E.ON erbjuder 58 öres rabatt på biogas.

Flera bilpooler erbjuder generösa rabatter, och flera hyrbilsföretag erbjuder rabatt vid hyra av miljöbil.

Läs mer om våra medlemsförmåner här.Nyhetsbrev och tidning
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och läs det senaste numret.

Trafik & Miljö är vår tidning med intressanta artiklar från miljöbilsvärlden.

Bli medlem

Du behövs, vi behövs
I Gröna Bilister kan du känna igen dig både med och utan bil. Anmäl medlemskap här.
Våra samarbetspartners
       Bilpoolernas Riksförbund


     


               


Köpa miljöbil eller dela bil?
Följ oss i sociala medier