1/2: Närmast ofattbart miljöbilsrekord – Gröna Bilister gläds åt 35,8 % miljöbilar i januari och för

Miljöbilsboomen fortsätter, med 35,8 procent av nybilsförsäljningen i januari, den överlägset högsta andelen någonsin. Gröna Bilister gläds och förutspår fortsatta ökningar, med 100 000 miljöbilar under året klart inom räckhåll.

6 106 nya miljöbilar registrerades under januari, 35,8 procent av de totala nybilsregistreringarna, jämfört med 14,5 procent samma månad i fjol. Miljöbilsandelen har därmed mer än fördubblats på ett år. Det är den överlägset högsta andelen någonsin, och fjärde månaden i rad som miljöbilarna ligger över 20 procent av de totala nybilsregistreringarna. Gröna Bilister förutspår en fortsatt ökning och är beredd att revidera sin miljöbilsprognos.

– Inte ens vi hade vågat tro att drygt var tredje bil skulle vara en miljöbil redan nu. Vårt mål är ju att helt fasa ut den gammaldags fossilbränslebilen till år 2012, men vi ser nu att konsumenten självmant gör det betydligt fortare än så, till stor glädje för klimatet och miljön, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.

Om januaris miljöbilsandel håller i sig blir miljöbilsförsäljningen i år drygt 102 000 fordon, baserat på en totalmarknad på 285 000 bilar, vilket är branschens egen bedömning.

– Varje gång vi presenterat en prognos har förståsigpåarna skakat på huvudet, men i slutändan har vi fått rätt. Vår prognos för i fjol på 55 000 miljöbilar slog fel på knappt 500 bilar, så vi får se hur långt ifrån 100 000 vi hamnar i år. Det kan mycket väl bli ännu mer, utifrån att flera spännande nya miljöbilar väntar runt hörnet, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Miljöbilsförsäljningen är fortsatt regionalt ojämn, och står för långt över 20 procent av nybilsförsäljningen i Stockholms län och Västra Götaland men bara kring 10 procent i Norrbotten och Värmland.

- Högst andel miljöbilar säljs där miljöbilar har lokala förmåner som gratis parkering eller undantag från trängselavgifter, och där det finns god tillgång till etanol eller biogas. Det visar att kommuner fortsatt har en viktig roll i att stimulera miljöbilsutvecklingen, säger Mattias Goldmann.

Företag och myndigheter har varit tidiga i valet av miljöbilar, men miljöbilspremien för privatpersoner innebär att deras andel snabbt ökar, vilket gläder Gröna Bilister.

– En fortsatt miljöbilsökning är betydelsefull för att minska bilismens klimatpåverkan, och därför är det viktigt att ökningen håller i sig så att miljöbilen snabbt blir regel och den bränsleslukande bensinbilen undantag, säger Mattias Goldmann.

Miljöbilsutvecklingen 2007:

Januari:           14,9 %
Februari:        14,4 %
Mars:             13,1 %
April:              14,3 %
Maj:               16,6 %
Juni:               15,2 %
Juli:                19,5 %
Augusti:          17,4 %
September:     17,8 %
Oktober:        20,5 %
November:     22,5 %
December:     22,5 %

Januari 2008: 35,8%

FÖR VIDARE INFORMATION:
Gröna Bilisters presskontakt Mattias Goldmann 070-309 00 45, ordförande Jakob Lagercrantz 0708-173 808.

Relaterat material
7/4: lokalt klimatinvesteringsstöd
Idag presenterade regeringen en del av sin satsning för att minska Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att kommuner......

30/3: Höjd bensinskatt ett nödvändigt första steg – nu blickar vi framåt
Regeringen vill höja energiskatten på fossil bensin och diesel med 44 respektive 48 öre per liter exklusive moms från den 1 januar......

10/2: Dyr snabbladdning sänder fel signaler enligt Gröna Bilister
Snart kommer det att kosta tre kronor per minut att ladda sin elbil med Vattenfalls och Fortums snabbladdare. Försäljning......

18/12: Förbifart Stockholm, en bromskloss för hållbar samhällsutveckling
Gröna Bilister konstaterar att Sveriges riksdagsledamöter inte tar klimatmålen på allvar....

4/11: Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015
Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilist......

28/10: Miljöbästa Bil 2015 - drygt 30 fossiloberoende bilar tävlar i Kista den 3 november
År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta bilar som tillverkas idag rullar fortfarande på våra vägar då. ......

20/8: Ny rapport från Gröna Bilister jämför klimatpåverkan
Gröna Bilister publicerar idag sin årliga rapport som sammanställer klimatpåverkan hos de drivmedel som säljs i Sverige. Utsläpp......