7/4: Regeringen sätter spiken i Saabs kista

Samtidigt som Saabs produktion står stilla, väljer regeringen att allvarligt försämra villkoren för etanoldrivna förmånsbilar. Det kan bli spiken i Saabs kista, bedömer Gröna Bilister.

Gasbilar får fortsatt 40 % reducerat förmånsvärde till och med 2013, medan etanolbilarnas nedsättning på 20% tas bort, vilket är ett hårt slag för Saab.

- En stor del av Saabs försäljning har varit etanoldrivna Biopower som förmånsbilar på den svenska marknaden. Nu punkterar regeringen den marknaden genom att skrota nedsättningen för etanolbilar, trots att deras klimatnytta är nästan den samma som för gasbilarna. Det kan mycket väl bli spiken i kistan för Saab, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Gröna Bilister är positiva till förmånsnedsättningen för gasbilar, men kritiska till att beskedet dröjt så länge att gasbilsmarknaden mer än halverats de senaste månaderna. Organisationen är också kritiska till att gasbilssatsningen inte kombineras med satsningar på gasmackar.

- Regeringen måste kunna visa hur alla gasbilarna ska tankas. Dagens 126 gasmackar måste snabbt bli minst 500 och biogasens andel måste öka på den fossila naturgasens bekostnad – inte tvärtom.

Regeringen presenterar igen supermiljöbilspremien som en nyhet, men ger inte klarhet i några av de frågor som bl.a. Gröna Bilister dryftat.

- Transportstyrelsens förslag till säkerhetskrav är så högt ställda att inte en enda elbil på marknaden klarar dem. Dessutom föreslås premien bara gälla privatpersoner, och först från 2012, vilket förstås drabbar elbilsförsäljningen i år, säger Jakob Lagercrantz.

Istället för en ensidig premie till elbilar, föreslår Gröna Bilister ett system som balanserar förmåner och avgifter.

- Premier, reduktioner och bonusar ger stora hål i statskassan när miljöbilsboomen tar fart. Då får vi krav på att minska stimulansen, med en ryckighet och osäkerhet för marknaden. Med en rejäl peng för de miljöbästa bilarna och en hög skatt för värstingarna, får vi ett långsiktigt system som inte kostar statskassan något, säger Mattias Goldmann, ansvarig för Gröna Bilisters bonus-malus-skatteförslag.

 

För ytterligare information: Kontakta Jakob Lagercrantz, 0708-173 808, Mattias Goldmann, 070-309 00 45 eller Gröna Bilisters kansli på 018-320 220.

 

Relaterat material
7/4: lokalt klimatinvesteringsstöd
Idag presenterade regeringen en del av sin satsning för att minska Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att kommuner......

30/3: Höjd bensinskatt ett nödvändigt första steg – nu blickar vi framåt
Regeringen vill höja energiskatten på fossil bensin och diesel med 44 respektive 48 öre per liter exklusive moms från den 1 januar......

10/2: Dyr snabbladdning sänder fel signaler enligt Gröna Bilister
Snart kommer det att kosta tre kronor per minut att ladda sin elbil med Vattenfalls och Fortums snabbladdare. Försäljning......

18/12: Förbifart Stockholm, en bromskloss för hållbar samhällsutveckling
Gröna Bilister konstaterar att Sveriges riksdagsledamöter inte tar klimatmålen på allvar....

4/11: Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015
Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilist......

28/10: Miljöbästa Bil 2015 - drygt 30 fossiloberoende bilar tävlar i Kista den 3 november
År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta bilar som tillverkas idag rullar fortfarande på våra vägar då. ......

20/8: Ny rapport från Gröna Bilister jämför klimatpåverkan
Gröna Bilister publicerar idag sin årliga rapport som sammanställer klimatpåverkan hos de drivmedel som säljs i Sverige. Utsläpp......