2/11: Höjning av priset på etanol; ytterligare ett svek mot miljöfordonsägarna

Idag höjer bensinbolagen priset på så kallad vinteretanol med 55 öre. Det gör att det blir 40-60 öre dyrare att köra en mil på E85 än på bensin. Vinteretanol är en etanolblandning med lite högre andel bensin för att undvika startproblem kalla och fuktiga vinterdagar.

– Detta är ännu ett svek mot miljöfordonsägarna och miljön, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister. Men det är dessutom ett svek mot en stark miljöutveckling som nu riskerar att helt avstanna. Regeringens passivitet är oförklarlig.

Idag är närmare 40 procent av alla nysålda bilar miljöbilar. Majoriteten av dessa går på icke fossila bränslen, i första hand etanol E85, med biogasen som en stark uppstickare under de senaste månaderna. När vinteretanolen introducerades förra året sjönk försäljningen av E85 med över 50 %.

Miljövinsten av att köra på E85 istället för bensin är mycket stor. Svenska myndigheter räknar med att klimatpåverkan är mindre än hälften om man kör på etanol. Den E85 som säljs i Sverige är dessutom verifierat hållbar - det ställs både miljökrav och sociala krav vid produktionen.

Gröna Bilister anser att tre aktörer har ett ansvar:

Regeringen som helt nonchalerat det faktum att höjda miljöbränslepriser hotar den svenska modellen. Genom att ta bort skatt på bensindelen i vinteretanolen skulle problemet vara borta.

Bränslebolagen som, om de menar allvar med sina ord om klimatåtaganden, måste säkra att biodrivmedel, som utgör endast 4 % av den svenska drivmedelsförsäljningen, inte tillåts bli dyrare än bensin.

Miljöfordonsägarna som tyvärr förra året valde bort etanoltankningen för att spara någon krona per mil.

 

Av de stora bensinföretagen har bara Preem valt att höja med ett lägre belopp, 40 öre. ST1 har också höjt andelen bensin i sin etanol, hittills dock utan någon prishöjning.

– Det är så många som satsat både engagemang och resurser i det svenska miljöfordonsundret, avslutar Lagercrantz. Skall de senaste 15 årens satsningar förspillas på grund av regeringens och bensinbolagens passivitet?

Det har satsats stora pengar på att lyfta den svenska miljöfordonsboomen. Regeringen har genom bland annat miljöfordonspremien gett miljöfordonsägarna en dryg miljard i stöd. Minst lika mycket har bensinbolagen satsat i utbyggnad av etanoltankställen.

För ytterligare information kontakta:

Jakob Lagercrantz, ordförande, Gröna Bilister
Tfn: 0708-173 808
E-post: jakob.lagercrantz@gronabilister.se

Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister

Relaterat material
7/4: lokalt klimatinvesteringsstöd
Idag presenterade regeringen en del av sin satsning för att minska Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att kommuner......

30/3: Höjd bensinskatt ett nödvändigt första steg – nu blickar vi framåt
Regeringen vill höja energiskatten på fossil bensin och diesel med 44 respektive 48 öre per liter exklusive moms från den 1 januar......

10/2: Dyr snabbladdning sänder fel signaler enligt Gröna Bilister
Snart kommer det att kosta tre kronor per minut att ladda sin elbil med Vattenfalls och Fortums snabbladdare. Försäljning......

18/12: Förbifart Stockholm, en bromskloss för hållbar samhällsutveckling
Gröna Bilister konstaterar att Sveriges riksdagsledamöter inte tar klimatmålen på allvar....

4/11: Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015
Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilist......

28/10: Miljöbästa Bil 2015 - drygt 30 fossiloberoende bilar tävlar i Kista den 3 november
År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta bilar som tillverkas idag rullar fortfarande på våra vägar då. ......

20/8: Ny rapport från Gröna Bilister jämför klimatpåverkan
Gröna Bilister publicerar idag sin årliga rapport som sammanställer klimatpåverkan hos de drivmedel som säljs i Sverige. Utsläpp......