17/12: Gröna Bilister välkomnar etanolfabrik i Karlshamn: Utmärkt initiativ för hållbarhet!

Etanolfabriken i Karlshamn är allt närmare att förverkligas, efter att Karlshamns kommun nu sålt mark till Nordisk Etanolproduktion AB. Gröna Bilister är positiva och uppmanar producenten att säkerställa maximalt miljömässigt och socialt hållbar etanol.

Gröna Bilister är positiva till Nordisk Etanolproduktions planer på att tillverka etanol i Karlshamn, som man bedömer som en utmärkt plats för biobränsleproduktion.

– För att klara klimatmålen måste vi få effektivare bilar, köra mindre och byta till klimatsmarta biobränslen. Etanol är en viktig del i detta, och möjligheten att skeppa råvaror till Karlshamn och etanol därifrån gör det till en väl vald plats, säger Cecilia Carlqvist, VD för Gröna Bilister.

Den som kör på etanol E85 mer än halverar bilens klimatpåverkan jämfört med om den går på bensin eller diesel, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets bedömning, baserad på att E85 i dagsläget görs av brasilianskt sockerrör. Klimatpåverkan minskar ytterligare om avfallsprodukter används, medan klimatnyttan blir lägre om vete används.

– Vilken råvara man använder är viktigt och vi litar på att Nordisk Etanolproduktion gör ett klimatsmart val. Dessutom förutsätter vi att de håller den sociala fanan högt och ser till att det är goda villkor hela vägen i produktionen, i linje med Verifierat Hållbar Etanol som dominerat svensk etanolimport, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister slår fast att kommunerna har en viktig roll i att öka andelen biobränslen för fordonsdrift, och uppmanar Karlshamns kommun att fortsatt underlätta en etablering i kommunen, vilket också ger åtskilliga gröna jobb.
Etanolförsäljningen har ökat snabbt under 2000-talet, men stått still det senaste året eftersom det till tider varit billigare att tanka bensin. Gröna Bilister räknar med att prisbilden snabbt förändras till etanolens fördel.

– Vi har haft den värsta depressionen sedan trettiotalet och det gjorde att oljan tillfälligt blev billigare igen. Men nu stiger oljepriset snabbt och både regeringen och oppositionspartierna anger att fossila drivmedel ska få höjd koldioxidskatt. Därmed blir etanolen jämförelsevis billigare, vilket gör att satsningar på etanolproduktion ligger helt rätt i tiden.

På marknaden finns etanolbilar i alla storleksklasser och från flertalet bilmärken. En etanolbil kostar i normalfallet knappast mer än motsvarande bensinbil och är befriad från fordonsskatt i fem år.

För ytterligare information kontakta:

Cecilia Carlqvist, VD, Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronabilister.se

Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister

 

Relaterat material
7/4: lokalt klimatinvesteringsstöd
Idag presenterade regeringen en del av sin satsning för att minska Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att kommuner......

30/3: Höjd bensinskatt ett nödvändigt första steg – nu blickar vi framåt
Regeringen vill höja energiskatten på fossil bensin och diesel med 44 respektive 48 öre per liter exklusive moms från den 1 januar......

10/2: Dyr snabbladdning sänder fel signaler enligt Gröna Bilister
Snart kommer det att kosta tre kronor per minut att ladda sin elbil med Vattenfalls och Fortums snabbladdare. Försäljning......

18/12: Förbifart Stockholm, en bromskloss för hållbar samhällsutveckling
Gröna Bilister konstaterar att Sveriges riksdagsledamöter inte tar klimatmålen på allvar....

4/11: Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015
Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilist......

28/10: Miljöbästa Bil 2015 - drygt 30 fossiloberoende bilar tävlar i Kista den 3 november
År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta bilar som tillverkas idag rullar fortfarande på våra vägar då. ......

20/8: Ny rapport från Gröna Bilister jämför klimatpåverkan
Gröna Bilister publicerar idag sin årliga rapport som sammanställer klimatpåverkan hos de drivmedel som säljs i Sverige. Utsläpp......