11/11: Lönsam etanol NU – Gröna Bilister lanserar upprop

Gröna Bilister godtar inte att det ska vara dyrare att tanka rätt. Därför lanseras nu ett upprop med krav på att det ska vara billigare att tanka etanol än bensin.

Bensinbolagen har i dagarna höjt etanolpriset med 90 öre per liter, samtidigt som bensinen blivit över två kronor billigare de senaste månaderna. Man tjänar därmed långt över en krona milen på att köra sin etanolbil på bensin.

Gröna Bilisters upprop lyder ”Det ska vara lönsamt att göra rätt. Det har riksdag och regering bestämt. Men nu är det inte så. Att köra på etanol E85 är klart dyrare än att köra på bensin. Principen att förorenaren ska betala är åsidosatt. Den som tar miljöansvar betalar mer än den som kör klimatvidrigt och fossilt. Det duger inte. Regering, riksdag och bensinbolag måste se till att det lönar sig att tanka rätt!”

- Vi är nerringda av upprörda bilister som skaffat etanolbil och nu känner sig bestraffade för den miljöinsats de gör. Nu kanaliserar vi deras ilska och besvikelse och ger regering och bensinbolag ett starkt underlag för att snabbt se till att det åter lönar sig att tanka rätt, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

I regeringens budgetproposition för 2009 anges att som mål att ”användningen av biodrivmedel ska kunna öka snabbt och till lägre kostnader”. Också tidigare har såväl den nuvarande som föregående regering varit tydliga med att det ska löna sig att tanka förnybara drivmedel. Etanol E85 minskar klimatpåverkan med 56 procent jämfört med bensin, enligt Vägverket och Naturvårdsverket.

Gröna Bilister underkänner resonemang om att E85 med nödvändighet är rekorddyrt nu på grund av en höjd andel bensin och stigande dollarpris.

- Dollarn sjönk månad för månad under lång tid utan att etanolpriset sjönk, men när den steg höjde de omedelbart priset. Vinteretanolens högre andel bensin motsvarar högst trettio öre av bensinbolagens höjning på nittio öre, lika mycket och precis samtidigt. Därför har vi bett Konkurrensverket att granska detta och ökar nu trycket på både bensinbolag och regering att ta ansvar för rimligt prissatta fordonsbränslen, säger Jakob Lagercrantz.

- Det finns inget som säger att biobränslen måste följa oljepriset, tvärtom. I takt med att kampen mot växthuseffekten driver upp oljepriset ska miljöbränslena gynnas, avslutar Lagercrantz. Den svenska biogasen tankas idag till ett pris som är ca 30 procent billigare än bensin per mil.

Läs uppropet.


Se en historik över priset på E85 på www.tanka.se/prishistorik.html, se den aktuella prisutvecklingen på etanol på http://ethanol-news.newslib.com/story/6938-29773/, se dollarkursens utveckling på www.forex.se, se Gröna Bilisters brev till Konkurrensverket.

 
FÖR VIDARE INFORMATION:
Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz 0708-173 808, presskontakt Mattias Goldmann 070-309 00 45.

 

Relaterat material
7/4: lokalt klimatinvesteringsstöd
Idag presenterade regeringen en del av sin satsning för att minska Sveriges koldioxidutsläpp, vilket innebär att kommuner......

30/3: Höjd bensinskatt ett nödvändigt första steg – nu blickar vi framåt
Regeringen vill höja energiskatten på fossil bensin och diesel med 44 respektive 48 öre per liter exklusive moms från den 1 januar......

10/2: Dyr snabbladdning sänder fel signaler enligt Gröna Bilister
Snart kommer det att kosta tre kronor per minut att ladda sin elbil med Vattenfalls och Fortums snabbladdare. Försäljning......

18/12: Förbifart Stockholm, en bromskloss för hållbar samhällsutveckling
Gröna Bilister konstaterar att Sveriges riksdagsledamöter inte tar klimatmålen på allvar....

4/11: Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015
Alla fem jurygrupper har olika vinnare, men när totalpoängen räknas samman blir Tesla Model S klar segrare i Gröna Bilist......

28/10: Miljöbästa Bil 2015 - drygt 30 fossiloberoende bilar tävlar i Kista den 3 november
År 2030 ska fordonsflottan vara fossiloberoende. De flesta bilar som tillverkas idag rullar fortfarande på våra vägar då. ......

20/8: Ny rapport från Gröna Bilister jämför klimatpåverkan
Gröna Bilister publicerar idag sin årliga rapport som sammanställer klimatpåverkan hos de drivmedel som säljs i Sverige. Utsläpp......